"Cees Peersman is gouden kracht voor fanfare 'Nooit Gedacht'"

Door Frank Boussen

GRAAUW- Fanfare ‘Nooit Gedacht’ uit Graauw verzorgt elk jaar een voor- en najaarsconcert in het Gemeenschapshuis. Meestal wordt daar een gastvereniging bij uitgenodigd. Dit weekend, op zaterdag 23 oktober,  was  het weer zover.

Als thema voor het Najaarsconcert is gekozen  voor de jaren 60 en 70. ‘Nooit gedacht’, onder leiding van dirigent Roald Rogiers, verzorgt de helft van het programma.  Voor het andere deel  van de avond heeft het bestuur  de zustervereniging  de Koninklijke fanfare Leopold- en Albertisten uit Kieldrecht uitgenodigd. Deze fanfare wordt geleid door dirigent Filip Paelinck.

Fotografie: ©Patrick Keizer - www.keizerenco.nlEén van de stuwende krachten achter het Najaarsconcert is Cees Peersman uit Sint Jansteen. Volgens Piet Blommaart, secretaris bij de Graauwse muzikanten, is Cees een gouden vent voor de vereniging, waar je altijd op kunt rekenen. Peersman is als bestuurslid het aanspreekpunt voor het concert. Cees, afkomstig van ‘De Graauwse Paal’, meldde zich op tienjarige leeftijd, meteen na de oprichting in 1953, aan bij ‘Nooit Gedacht’.  Hij is er nooit meer weggegaan en is het enige lid dat vanaf het allereerste begin nog actief is. Hij woont inmiddels 45 jaar op Sint Jansteen, maar sloeg in al die jaren zelden een repetitie over. ,, Ik zie het als een morele plicht  om zoveel mogelijk van de partij te zijn. In de beginjaren hadden we nog geen auto en moest ik op de brommer naar Graauw. In de winter stond het ijs op je sjaal. Mijn vrouw reed dan ook regelmatig achterop mee. Bij de  Langendam zijn we, door de modder op de weg, eens met de brommer over de kop gegaan. Mijn vrouw  hield er een paar flink beschadigde knieën aan over.” Cees roemt de sfeer binnen de vereniging. ,, De kameraadschap, de gezelligheid staat voorop. Daarnaast willen  we natuurlijk goede muziek ten gehore brengen.”

De muziek die op 23 oktober werd gespeeld, zal veel mensen bekend in de oren klinken. Nummers als We will rock you  van Queen,  Big Spender, The Summer of ’69 van Bryan Adams en Do you remember the sixties, doen het altijd goed. Cees Peersman is 68 jaar en hij bespeelt het eufonium, een koperen blaasinstrument  dat ook wel tenortuba wordt genoemd. Hij werkte 43 jaar bij meubelbedrijf Morres. “Ik ben er alweer tien jaar weg, want ik kreeg de kans om op 58-jarige leeftijd te stoppen.  Dan zou je denken dat je tijd over krijgt, maar de dagen zijn soms  nog te kort. “ Hij is bij de Graauwse fanfare lid van de financiële-  en de jeugdcommissie en manusje van alles.  “We doen er alles aan om de jeugd aan het spelen te krijgen. Het ledenaantal is een voortdurende zorg. Om het jaar gaan we met enkele muzikanten naar de basisschool om onze vereniging te promoten. Dat werkt goed. We hebben op dit moment 28 muzikanten en vijftien jeugdleden in opleiding bij de Zeeuwse Muziekschool.  Af en toe stroomt er eentje door naar de fanfare. Zo is de tienjarige slagwerker Fons Kerckhaert  pas geslaagd. Hij speelde tijdens het Najaarsconcert voor de eerste keer mee.”  Cees zorgde zelf ook voor aanwas van de fanfare.  Hij wist twee schoonzoons over te halen om bij ‘Nooit gedacht’ te komen  spelen. “Als tegenprestatie loop ik alweer een jaar of drie mee bij dweilband De Bareelen uit Hulst. Trouwens ook geweldig leuk om te doen.”

Het concert vond plaats in de gymzaal achter het Gemeenschapshuis. ,, We bouwen zelf een podium op. Dat staat als een bouwpakket op een wagen bij een boer in de schuur.  We zijn blij met de vele, goede contacten, die we met onze zusterverenigingen hebben. Kieldrecht komt al jaren tijdens de kermis op Graauw spelen. Er zijn al ver gevorderde plannen om volgend jaar een tegenbezoek te brengen.”